Vitamin D og infeksjoner
Vitamin D er en av de viktigste vitaminene og fremstilles når kroppen eksponeres for sollys, eller via enkelte næringskilder som fiskelever, fet fisk og egg. I Norge er det imidlertid for lite sollys i vintermånedene til at kroppens produksjon av D-vitamin er av betydning. Derfor er inntak av mat eller tilskudd med D-vitamin spesielt viktig i vinterhalvåret. Lave nivåer av Vitamin D kan få effekter på beinvev, cellevekst, immunrespons og til og med på hjernen.
Livsnødvendig vitamin
“Immunsystemet trenger tilførsel av energi, mineraler og vitaminer for at det skal fungere normalt. Vitamin D er ett av de livsnødvendige næringsstoffene vi trenger for at forsvaret mot infeksjoner skal fungere best mulig.”– C.A Drevon
FAQ
Vitamin D kalles også solskinns vitaminet fordi det dannes når UV -strålene fra solen treffer hudoverflaten vår. Det er et fettløselig vitamin fordi det kan lagres i kroppen. Du får også tilført vitaminet ved å spise blant annet fet fisk, egg og produkter som er tilsatt vitaminet, som melk og smør.
Les mer: Hva er egentlig vitamin D?.
Vitamin D-mangel er den vanligste vitaminmangel verden over og er underdiagnostisert. Spesielt på høst og vinter tid, vil ikke eksponering av sol være nok for lagrene våre. Det må tilføres via kostholdet. Det kan være vanskelig å vite hvor mye og hva din kropp trenger for å fungere, derfor kan det være lurt å teste seg for å se på ditt.
Vitamin D bidrar til mange viktige faktorer i kroppen, som opptak av kalsium og fosfor. Dette bidrar til vedlikehold av skjelettet og god tannhelse. I tillegg bidrar vitamin d til å opprettholde immunforsvaret og er en viktig bidragsyter i celledelingsprossen. Vitamin D er viktig for å holde seg frisk.
Sed porttitor lectus nibh. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Proin eget tortor risus.
Les mer: Inntak og anbefalinger for vitamin D