Skip to content
Fast frakt 29,-
2-4 dager
Betal med Vipps

Hvorfor bør du teste vitamin D-nivået ditt?

D-vitamin, også kjent som «solskinnsvitaminet», er et livsnødvendig næringsstoff som spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. Det bidrar blant annet til bedre opptak av kalsium fra tarmen, mineralisering av nydannet beinvev og er også involvert i å regulere innholdet av fosfor og kalsium som finnes i blodet. Kalsium er den viktigste «byggesteinen» i skjelettet vårt – og uten nok vitamin D som bidrar til kalsiumopptak, kan du risikere å utvikle beinskjørhet senere i livet. Flere studier viser også at vitamin D bidrar til å opprettholde kroppens immunforsvar mot virus, bakterier og andre mikroorganismer som kan gjøre oss syke.

Hvordan får vi i oss vitamin D?

Vitamin d får vi i oss ved å være i sollys, spise fet fisk eller ta tilskudd med vitamin D.
Når kroppen din eksponeres for sollys, trigges produksjonen av vitamin D i huden. Deretter gjør leveren, nyrene og cellene i kroppen dette om til den mest aktive formen av vitamin D, nemlig vitamin D3. Hvor mye vitamin D som dannes, er avhengig av hvilken hudtype du har og hvor i verden du befinner deg. Forskere anslår at rundt 10-15 minutter i solen, 2-3 ganger i uken, er nok til å dekke behovet. Dette fordrer at solen står høyt, og at huden eksponeres for UVB – stråler. Er du tildekket eller bruker solfaktor, vil produksjonen av vitamin D reduseres.

Disse matvarene regnes som gode kilder til vitamin D:

 • Fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. Fiskelever og rogn er også gode kilder.
 • Enkelte meieriprodukter som ekstra lett melk, smør, margarin og ost tilsettes vitamin D
 • Egg
 • Sopp
 • Tran

Hvis du ønsker å vedlikeholde D-vitaminnivået gjennom kosten, anbefales det at du spiser fet fisk minimum tre ganger i uken. Det er imidlertid få av oss som klarer å få i oss nok fra kosten alene – et høykvalitets D-vitamin tilskudd blir ofte avgjørende for å holde kroppens «lagre» på et tilfredsstillende nivå, spesielt på vinterstid.

D-vitaminmangel er utbredt i Norge

Mangel på vitamin D er i dag en av de mest utbredte ernæringsmanglene på verdensbasis. Dette er spesielt utbredt her i Norge – hvor det estimeres at rundt hver tredje nordmann har lave nivåer av vitamin D i kroppen. I vinterhalvåret står solen for lavt på himmelen til at vitamin D – produksjonen kan skje i huden, og vi nordmenn er derfor avhengig av å få tilskudd gjennom kostholdet.

Alle kan få eller ha vitamin D mangel, men det er spesielt noen grupper som er mer utsatt for dette enn andre:

 • Personer med lite D-vitamin i kosten. Fet fisk er en av de viktigste kildene til vitamin D i det norske kostholdet, men de færreste av oss spiser store nok mengder av dette til å kunne dekke inn dagsbehovet. Veganere og vegetarianere er også spesielt utsatt.
 • Personer som eksponeres for lite sollys. Mennesker som tilbringer mye av dagen innendørs, slik som eldre, små barn, gamere og ansatte som jobber nattskift, er spesielt utsatt for vitamin D-mangel.
 • Gravide, ammende og babyer. Tilstrekkelig med vitamin D er viktig for både mor og barn under svangerskapet. Lave vitamin D-nivåer kan øke risikoen for at barnet utvikler rakitt (lenke).
 • Om du har mørk eller lys hud. Mørkere hud inneholder nemlig melanin, et stoff som begrenser hudens produksjon av vitamin D når den kommer i kontakt med solstråler.
 • Overvektige. Personer som er sterkt overvektige (BMI på over 30), trenger gjerne 2-3 ganger så mye Vitamin D.
 • Eldre >70. Produserer mindre vitamin D og er spesielt utsatt for benskjørhet. Anbefales å ta tilskudd av vitamin D hele året.

Når bør du ta vitamin D testen?

Omdanningsproduktet 25-hydroksyvitamin D (25OHvitD) er den beste indikatoren for vitamin D status i kroppen, og det er dette som måles i Bodymarkers test.

En stor andel av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i kosten, er lite soleksponert og har lave nivåer i blodet. Det betyr at mange (20-70% av ulike grupper i befolkningen) har lavere nivå enn 50 nmol/L, og risikerer derved å få benskjørhet, dårlig resistens mot infeksjoner og uheldige effekter på stoffskiftet.

Hva er symptomene på lave D vitamin-nivåer?

 • Slapphet, tretthet og muskelsmerter
 • Beinsmerter og smerter i hoftene
 • Alvorlig, langvarig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn (lenke) og osteomalacia hos voksne (lenke). Skjelettet blir demineralisert (redusert mengde mineraler i beinvevet). Dette fører til at knoklene kan bøyes og deformeres

Vi mennesker er forskjellige. Noen av oss kan oppleve sterke symptomer på vitamin D-mangel, kan andre merke lite til det. Hvis du befinner deg i en av risikogruppene (se over), anbefaler vi at du måler vitamin D-nivået i blodet ditt for å sikre at helsen fungerer best mulig.

Hva kan mangel på vitamin D lede til?

De fleste av oss her i Norge vil oppleve en lett D-vitaminmangel i løpet av livet. Dette er sjeldent alvorlig og kan ofte løses ved hjelp av et høykvalitets vitamintilskudd (lenke). Dessverre er det noen som får langvarig, alvorlig D-vitaminmangel. Denne tilstanden må behandles hos lege. Ubehandlet kan den knyttes til helseproblemer som:

 • Beinskjørhet
 • Gjentatte infeksjoner
 • Høyt blodtrykk og hjertesykdommer
 • Diabetes type 2
 • Alvorlig nyreskade

Kan man få for høye verdier av vitamin d i blodet?

Svaret er JA. Konsekvensen av overdosering med vitamin D er hyperkalsemi. Kroppen tar opp for mye kalsium som igjen kan gi alvorlige symptomer i sentralnervesystemet, muskel-skjelettsystemet, mage-tarmsystemet, hjerte-kar og nyrer. Selv om dette er sjeldent, bør du ikke ta mer enn nødvendig.

Illustrasjon/bilde.

product-image

For mye eller for lite vitamin D? Med Bodymarkers hjemmetest kan du enkelt sjekke vitamin D-nivået i blodet ditt.

NOK 499,- Kjøp
product-image

Test vitamin D-nivået ditt hjemme på 1-2-3

Lurer du på om du trenger vitamin D, eller om du får i deg for lite eller for mye? Med Bodymarkers Test Kit kan du enkelt sjekke vitamin D-nivået i blodet ditt – hjemme i egen stue. Omdanningsproduktet 25-hydroksyvitamin D (25OHvitD) er den beste indikatoren for vitamin D3 status i kroppen, og det er dette som måles i våre tester.

Vitamin D-testen fra Bodymarkers leveres hjem til deg i posten. Deretter utfører du testen selv, og sender inn prøven til vårt laboratorium, Vitas AS. Prøvesvar og personlig tilbakemelding gjøres tilgjengelig for deg i vår nettportal. Alle våre tester er kvalitetssikrede og 100 % anonyme.

 1. Bestill hjemmetest
 2.  Ta blodprøve
 3. Send til laboratoriet
 4. Få personlig tilbakemelding
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.