Skip to content
Fast frakt 29,-
2-4 dager
Betal med Vipps

Hva er diabetes?

Hva er diabetes mellitus?

For å forstå hva diabetes er må vi vite litt om hvordan sukkerets omsetning i kroppen er:

  • Ved lite inntak av sukker i maten blir det lite glukose absorbert (sugd opp) i tarmen og det vil stimulere de såkalte alfa-cellene i bukspyttkjertelen (pankreas) til å skille ut hormonet glukagon. Dette hormonet påvirker leveren til å skille ut mer glukose og fører til at blodsukkeret normaliseres selv ved lite sukkerinntak.
  • Ved høyt sukkerinntak stimuleres beta-cellene i pankreas til å skille ut insulin. Dette hormonet øker opptaket av glukose i fettvev hvor det omdannes til fett for lagring. Fysisk aktivitet vil også føre til normalisering av blodsukkeret.

Diabetes oppstår når det blir høyt nivå av glukose i blodet over lang tid.

  • Det kan skje som følge av at følsomheten for insulin særlig i fettvev og lever blir dårlig ved fedme, som er et overskudd av lagret fett. Dette kalles diabetes type 2 og er klart mest vanlig blant voksne og eldre som følge av overvekt og manglende fysisk aktivitet. Det er ca. 300 000 personer med diabetes type 2 i Norge, hvorav ca. 60 000 ikke vet at de har diabetes.
  • Produksjonen av insulin i bukspyttkjertelen kan ødelegges og da får man diabetes type 1, som oftest viser seg blant barn og unge. Det er ca. 23 000 personer i Norge med type 1 diabetes.
  • Før 1920 var type 1 diabetes en meget alvorlig sykdom; som regel døde barna med denne sykdommen i løpet av noen år av mangel på effektiv behandling.
  • Rundt 1920 ble insulin oppdaget og man isolerte insulin fra slaktede grisers bukspytt-kjertler og dermed fikk man mulighet til livreddende behandling av type 1 diabetes hos barn. Det var et særdeles stort medisinsk fremskritt særlig for de mange tusen barn rundt i verden som hadde type 1 sukkersyke.
“Diabetes oppstår når det blir høyt nivå av glukose i blodet over lang tid.”

C.A Drevon

Hva kan høyt blodsukker føre til?

Det er ubehagelig å ha diabetes på grunn av høye nivåer av glukose i blodet med ofte store mengder urin daglig. Dessuten gir diabetes en del alvorlige helseplager som vist på figuren nedenfor.

Figur 2. Komplikasjoner til diabetes mellitus rammer først og fremst blodårene i mange av kroppens organer og fører til: hjerneslag, blindhet, nyreskade, hjerteinfarkt, dårlig blodsirkulasjon og infeksjon i føttene, nerveskade i bein og armer (nevropati).

Videre lesing: 

  • Stene LC et al. Hvor mange har diabetes i Norge i 2020? Tidsskr Nor Laegeforen. 2020 Nov 12;140(17). doi: 10.4045/tidsskr.20.0849
  • Hanssen KF, Aas A-M. Diabetes mellitus. I Mat & Medisin. Lærebok i generell & klinisk ernæring. Drevon CA & Blomhoff R redaktører av 7. utgave. Cappelen Damm, Oslo. 2019, side 398-412, ISBN978-82-02-64390-4.

Artikkel skrevet 23.03.2021 av CA Drevon

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.