Skip to content
Fast frakt 29,-
2-4 dager
Betal med Vipps

En dråpe blod har viktig informasjon

Bodymarkers AS lanserer måling av vitamin D og HbA1c fra en bloddråpe på et filterpapir. Prøvene kan tas av sluttbrukeren hjemme eller hvor som helst. Utstyr og instruks i en konvolutt som bestilles via Internett. Prøven sendes via vanlig post og analysene gjøres i laboratoriet Vitas AS i Forskningsparken med 30 års erfaring i måling av meget små biologiske prøver. Prøvesvaret med tolkning av svaret hentes via Internett vha. av en kode som gjør at svaret kun er tilgjengelig for den som har tatt prøven. Enkel bestilling av prøvekit og enkel prøvetaking uten reise og bestilling av tid ved et legekontor, raske og tolkede svar, gjør at sluttbruker kan ta ansvar for egen helse på en helt annen måte enn ved vanlig bruk av helsetjenesten.

Theranos Inc

Ligner ikke dette på noe som dreier seg om en bio-tek skandale i våre dager knyttet til selskapet Theranos Inc? Navnet Theranos henspiller kombinasjonen av «therapy» og «diagnosis» og representerer en av de mest spektakulære svindelsaker i nyere tid med ung karismatisk kvinne, «science fiction,» mange kjendiser, enorme økonomiske verdier, helse og romantikk som ingredienser.

I 2003 startet 19 år gamle Elizabeth Holmes selskapet som skulle revolusjonere analyser av meget små blodmengder. Hun hadde ingen formell utdannelse etter videregående skole, men hevdet at Theranos hadde utviklet utstyr (lab-on-a-chip) til å gjøre raske, automatiserte, billige og nøyaktige blodanalyser. Dette ville revolusjonere laboratoriearbeid og bety enormt mye i medisinsk diagnostikk.

Elizabeth Holmes hentet mer enn 7 milliarder kroner i aksjekapital fra en rekke fremtredende familier i USA, og Theranos var verdsatt til over 90 milliarder kroner på det høyeste i 2013/14. Hun rekrutterte mange kjendiser som støttespillere og hadde et styre med blant andre tidligere utenriksministre George Shultz og Henry Kissinger, tidligere forsvarsministre William Perry og Jim Norman Mattis, tidligere senatorer Sam Nunn og Bill Frist og de høyprofilerte forretningsmennene Richard M. Kovacevich og Riley P. Bechtel.

Elizabeth Holmes fikk enormt med oppmerksomhet fra media og ble i 2014/15 omtalt med store oppslag bl.a. i Fortune, Forbes, Times, New York Times Style Magazine og Inc. Det økonomiske tidsskriftet Forbes utnevnte henne til den yngste og rikeste «self-made» kvinnelige milliardær i 2015, og hun gjorde avtaler med Safeway (en av USAs store supermarkedkjeder) og Walgreens (en av de store amerikanske apotekkjedene) om å gjøre blodanalyser på stedet med sitt eget-konstruerte laboratorieutstyr. I tillegg hadde angivelig Theranos avtaler med de store farmasøytiske selskapene GlaxoSmithKline og Pfizer om analyser i forbindelse med utprøving av legemidler, de hadde en rekke patenter registrert på sin angivelige unike teknologi. Det hører også med til historien at Elizabeth Holmes hadde et forhold til sin 20 år eldre «Company President» Ramesh «Sunny» Balwani, hvor det etter hvert utviklet seg betydelige gnisninger som kom til syne i den etterfølgende rettssaken (se nedenfor).

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.