Skip to content
Fast frakt 29,-
2-4 dager
Betal med Vipps

Måle blodtrykket hjemme

Hvorfor måle blodtrykk hjemme?

Blodtrykk stiger når vi anstrenger oss, er nervøse eller stresser – det gjelder oss alle. Og det er heller ikke uvanlig å føle ubehag og bli stresset av å oppsøke legen. I dette tilfellet vil blodtrykket være litt høyere enn det vanligvis er. Fenomenet er kjent som hvit frakk-blodtrykk eller kontortrykk. Derfor kan det enkelte ganger være bedre å ta helsesjekken hjemme i rolige omgivelser, uten stress.

Det anbefaler i hvert fall eksperter fra den amerikanske hjerteforeningen (American Heart Association), det amerikanske nettverket for høyt blodtrykk (American Society of Hypertension) og Det europeiske nettverket for høyt blodtrykk (European Society of Hypertension) har forsket på hjemmemålinger og presentert resultatene i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Ikke bare har teknologien blitt bedre og målinger mer pålitelige, men blodtrykksapparater har blitt billigere og gjør det enkelt å måle blodtrykk hjemme på egen hånd.

Hvordan måle blodtrykket?

En halvtime før du skal måle blodtrykk bør du unngå:

  • Fysisk aktivitet
  • Spise
  • Drikke koffeinholdig drikke eller alkohol
  • Inntak av nikotin
  • Medisininntak

I tillegg bør du passe på at:

  • Blodtrykket måles på en bar arm. Du kan få feil verdier om du måler utenpå tøyet
  • Du har en behagelig sittestilling med støtte til rygg og underarm. Begge føttene bør være på gulvet – ikke sitte med bena i kryss
  • Det ikke snakkes omtrent 5 minutter før eller under selve målingen, da det kan gi høyere verdier i forhold til den faktiske verdien
  • Urinblæra bør ikke være full

Det kan være lurt å gjennomføre målingen tre ganger, og regne ut gjennomsnittet av disse om du er usikker på om resultatet er riktig.

Blodtrykksverdier: Hvordan tolke målingene?

Det første og høyeste tallet kalles systolisk og måler trykket hjertet lager når det pumper blodet ut i kroppen. Det andre og lavere tallet kalles diastolisk og måler trykket når hjertet slapper av og fylles med blod.

Kilde: Helsedirektoratet

Husk at blodtrykk aldri er konstant. Det vil være betydelige variasjoner avhengig av tiden på døgnet og situasjonen du er i.

Du bør også være obs på at et spesifikt blodtrykksverdi kan være normalt for noen, mens den samme verdien for deg kan være forhøyet eller kreve behandling. Rådfør deg alltid derfor med legen din.

Hva er lavt blodtrykk?

Lavt blodtrykk vil si at trykket i arteriene er unormalt lave, med verdier på 90/60 eller lavere.

Det vanligste symptomet på lavt blodtrykk er svimmelhet når man reiser seg opp – og dermed øker risikoen for fall. Men det kan også være andre årsaker som sterk varme, tunge løft, legemiddelbruk, større alkoholinntak, feber, samt kraftig oppkast og diaré.

Det er ikke et like stort problem som høyt blodtrykk, men for de som plages av det er det et problem det ikke finnes en god behandling for. Dette forekommer i alle aldre, men opptrer hyppigere hos eldre – særlig syke eller svake.

 

Hva er høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, betyr at trykket i blodårene er høyere enn det som defineres som normalt. Dette er en helt vanlig tilstand, og i Norge behandles flere hundre tusen personer for nettopp dette – da med blodtrykkssenkende medikamenter. Selv om det ikke regnes som en sykdom i seg selv, kan det være belastende for hjerte og arteriene.

Symptomer på høyt blodtrykk kan være svimmelhet eller hodepine, men ofte gir det ingen symptomer.

Årsakene til høyt blodtrykk kan være ulike, men hos mer enn 90 prosent er det ikke mulig å finne nøyaktig årsak. Likevel kan faktorer som arvelige forhold, fedme, diabetes, lite fysisk aktivitet, høyt alkoholinntak, høyt saltinntak og alderdom påvirke blodtrykket. Enkelte nyre- og hormonsykdommer kan også gi stigning av blodtrykket.

For å unngå høyt blodtrykk bør du passe på å ha et sunt og variert kosthold, redusere stressnivået, være regelmessig i aktivitet og unngå overvekt.

Når bør du kontakte legen?

Det kan som sagt være vanskelig å oppdage høyt blodtrykk på egen hånd da symptomer først kommer når det blir svært høyt. Men ved å måle blodtrykket hjemme, kan du følge med på verdiene dine, og dermed oppsøke legen ved behov – som vedvarende plager, besvimelsestendens eller om du mistenker underliggende sykdom.

Mål blodtrykket ditt hjemme:

product-image

Blodtrykssmåler overarm

Helautomatisk blodtrykksmåling på overarmen fra Beurer. Viser systolisk og diastolisk trykk, samt...

NOK 899,- Kjøp
product-image

Blodtrykksmåler håndledd

Helautomatisk blodtrykksmåler for håndleddet har fordelen av å være liten, lett og enkel å...

NOK 649,- Kjøp
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.