Diabetes militus betyr urin som smaker søtt, og sier noe om hvordan man tidligere stilte diagnose ved å smake på urinen. Man smakte på urinen eller så hvordan insekter flokket seg rundt urin. Ved høyt blodsukker, skilles glukose ut i nyrene og trekker med seg vann – resultatet er en urin som smaker og lukter søtt. Medisinen har heldigvis utviklet seg siden den gang, og i dag er det blodanalysen HbA1c den mest pålitelige måten å utrede diabetes.
Hvorfor bør du måle HbA1C?
HbA1c-testen er en langtidsmåling som gjenspeiler blodsukkernivået ditt for de siste 6-12 ukene. Et forhøyet blodsukker målt med et blodsukkerapparat betyr lite dersom verdien av HbA1c, altså langtidsblodsukkeret ditt, er normalt. Matinntak, mengden karbohydrater og fysisk aktivitet i denne perioden vil påvirke resultatet av blodanalysen. Normalt vil resultatet ligge på rundt 42 mmol/mol (6 %).
Hvorfor er høyt blodsukker skadelig?
Blodanalysen HbA1c viser hvor mange prosent av hemoglobin A – en del av de røde blodcellene som transporterer oksygen – som er bundet til glukose. Når nivået av glukose er høyt, vil mange proteiner binde seg til glukose og endre sine egenskaper. Dette ender ofte med at proteinene ikke fungerer som normalt og fører til skader av ulike celler, spesielt i åreveggene.
Høyt blodsukker (hyperglykemi) over tid kan gi komplikasjoner. De mest vanlige er hjerte- og karsykdommer og skader på føtter, øyne og nyrer.
En mulig livstruende tilstand er syreforgiftning, eller diabetisk ketoacidose. Dette er en akutt tilstand som utvikler seg hvis kroppen din er helt eller nesten helt tom for insulin.
Her kan du lese mer om hva diabetes innebærer (lenke).
Hvilke former for diabetes finnes?
Diabetes kommer av at kroppens produksjon av insulin er nedsatt eller manglende. I dag finnes det to hovedtyper av diabetes: Diabetes type 1 og diabetes type 2
Diabetes type 1
Dette er en autoimmun sykdom hvor de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen oppfattes som fremmede og destrueres av eget immunforsvar. Sykdommen starter akutt med høyt blodsukker og rammer oftest mennesker i ung alder. I dag er det ca. 23 000 personer med denne sykdommen i Norge. Manglende eller fraværende utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen, fører til høyt nivå av glukose i blodet. De som har diabetes type 1 må man tilføre kroppen insulin med sprøyte eller pumpe resten av livet. Diabetes type 1 skyldes ikke levevaner, svært sjeldent arvelig og kan ikke forebygges, til forskjell fra diabetes type 2.
Her kan du lese mer om forebygging og behandling av diabetes type 1 (lenke).
Diabetes type 2
Dette er i dag den vanligste formen for diabetes i Norge, og den er sterkt påvirket av levevaner, kosthold og manglende fysisk aktivitet. Det er ca. 300 000 personer med diabetes 2 i Norge, hvorav ca. 60 000 ikke vet at de har diabetes. Denne typen utvikler seg over tid og de fleste får diabetes 2 i voksen alder. Heldigvis kan du gjøre forebyggende arbeid. Endrer du levevanene, kan du bremse eller stoppe sykdommen. Dette fordrer at du vet hvilke risikofaktorer som øker sjansen for å utvikle diabetes 2 og at du måler langtidsblodsukkeret (HbA1c). Personer med diabetes 2 har som regel normale eller høye nivåer av insulin i blodet, men med redusert følsomhet for insulin.
Her kan du lese mer om forebygging og behandling av diabetes type 2 (lenke).